Thursday, June 6, 2013

ທຸລະກິດ​ຮ້ານ​ອາຫານ


ທຸລະກິດ​ລ້ານ​ອາຫານ

ລັກສະນະ​ທຸນ​ກິຈ
           ລ້ານ​ທີ່​ຂາຍ​ອາຫານ​ເຂົ້າ​ລາດ​ແກງ ແລະ​ອາຫານ​ຕາມ​ສັ່ງ  ໂດຍ​ຈຳ​ໜ່າຍ​ອາຫານ​ແລະ ເຄື່ອງ​ດື່ມ ໃນ​ລັກສະນະ​ໃຫ້​ບໍລິການ​ທີ່​ລ້ານ ແລະ ປຸງ​ສຳ​ເລັດ​ນຳ​ກັບ​ໄປ​ຮັບປະທານ​ທີ່​ເຮືອນ

ວິທີ​ການ​ຈັດ​ຕັ້ງ​ແລະ​ເລີ່ມ​ຕົ້ນ​ທຸນ​ກິຈ
ການ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ພາ​ນິດຍ໌
ປະ​ເພດ​ບຸກ​ຄົນ​ທຳ​ດ [າ]
ມີ​ລັກສະນະ​ເປັນ​ກິດຈະການ​ທີ່​ມີ​ເຈົ້າ​ຂອງ​ເປັນ​ບຸກ​ຄົນ​ທຳມະດາ ຄົນ​ດຽວ​ຫລື​ຫລາຍ​ຄົນ ຫລື​ຫ້າງ​ຫຸ້ນ​ສ່ວນ​ສາ​ມັນ ປະ​ເພດ​ບໍ່​ຈົດ​ທະ​ບຽນ
ຜູ້​ປະກອບ​ທຸລະກິດ​ລ້ານ​ອາຫານ​ປະ​ເພດ​ບຸກ​ຄົນ​ທຳມະດາ ຕ້ອງ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ພາ​ນິດຍ໌
ສະຖານ​ທີ່​ຍື່ນ​ຂໍ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ         
ກຸງ​ເທບ ຯ ຍື່ນ​ຂໍ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ ນ ສຳ​ນັກ​ງານ​ບໍລິການ​ການ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ທຸລະກິດ 1-7 ສຳ​ນັກ​ທະ​ບຽນ​ທຸລະກິດ ແລະ​ສ່ວນ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ທຸລະກິດ​ກາງ​ກົມ​ພັດທະນາ​ທຸລະກິດ​ການ​ຄ້າ ກະ​ຊວງ​ພາ​ນິດຍ໌
ຕ່າງ​ຈັງ​ຫະ​ຫວະ​ [ັ]ດ ຍື່ນ​ຂໍ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ ນ ທີ່​ວ່າ​ການ​ອຳ​ເພີ/ກິ່ງ​ອຳ​ເພີ​ທີ່​ຕັ້ງ​ສະຖານ​ປະກອບ​ການ ຍົກ​ເວັ້ນ​ອຳ​ເພີ​ເມືອງ ຫລື ອຳ​ເພີ​ທີ່​ມີ​ການ​ກຳນົດ​ໃຫ້​ຍື່ນ ນ ສຳ​ນັກ​ງານ​ພັດທະນາ​ທຸລະກິດ​ການ​ຄ້າ​ແຂວງ​ທີ່​ຕັ້ງ​ສະຖານ​ປະກອບ​ການ
                   ຄ່າ​ທຳນຽມ 50 ບາດ
                ປະ​ເພດ​ນິ​ຕິ​ບຸກ​ຄົນ  ບໍລິສັດ​ຈຳ​ກັດ  ຫ້າງ​ຫຸ້ນ​ສ່ວນ​ຈຳ​ກັດ  ຫ້າງ​ຫຸ້ນ​ສ່ວນ​ສາ​ມັນ​ນິ​ຕິ​ບຸກ​ຄ 
                    ຜູ້​ປະກອບ​ການ​ທຸລະກິດ​ຕ້ອງ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ຕາມ​ປະ​ມວນ​ກົດຫມາຍ​ແພ່ງ​ແລະ​ພາ​ນິດຍ໌
                    ສະຖານ​ທີ່​ຍື່ນ​ຂໍ​ຈົດ​ທະ​ເບຍ
ກຸງ​ເທບ   ຍື່ນ​ຂໍ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ ນ ສຳ​ນັກ​ງານ​ບໍລິການ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ທຸລະກິດ 1 - 7  ແລະ​ສົ່ງ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ທຸລະກິດ​ກາງ  ສຳ​ນັກ​ທະ​ບຽນ​ທຸລະກິດ  ກົມ​ພັດທະນາ​ທຸລະກິດ​ການ​ຄ້າ  ກະ​ຊວງ​ພາ​ນິດຍ໌
 ຕ່າງ​ຈັງ​ຫະ​ຫວະ​ [ັ]  ຍື່ນ​ຂໍ​ຈົດ​ທະ​ບຽນ ນ ສຳ​ນັກ​ງານ​ພັດທະນາ​ທຸລະກິດ​ການ​ຄ້າ​ແຂວງ  ທີ່​ຫ້າງ​ຫຸ້ນ​ສ່ວນ​ບໍລິສັດ​ມີ​ສຳ​ນັກ​ງານ​ແຫ່ງ​ໃຫຍ່​ຕັ້ງ​ຢູ່
ຄ່າ​ທຳ​ເນຍມ
                              ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ຈັດ​ຕັ້ງ​ຫ້າງ​ຫຸ້ນ​ສ່ວນ
                   -  ຜູ້​ເປັນ​ຫຸ້ນ​ສ່ວນ​ບໍ່​ເກີນ​ສາມ​ຄົນ                                          1, 000           ບາດ
-  ຜູ້​ເປັນ​ຫຸ້ນ​ສ່ວນ​ເກີນ​ສາມ​ຄົນ  ຊຳ​ລະ​ເພີ່ມ​ສຳລັບ​ຈຳນວນ​ໃນ​ທີ່​ເກີນ​ອີກ  ຄົນ​ລະ 200     ບາດ
                             ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ຈັດ​ຕັ້ງ​ບໍລິສັດ​ຈຳ​ກັດ
-  ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ຫນັງສື​ບະ​ຫລິ​ຄົນຫ໌​ສົນ​ທິ                              500 - 25, 000      ບາດ
-  ຈົດ​ທະ​ບຽນ​ຈັດ​ຕັ້ງ​ບໍລິສັດ​ຈຳ​ກັດ                                 5, 000 - 250, 000  ບາດ

ພາ​ສີ​ເງີນ​ໄດ້
ບຸກ​ຄົນ​ທຳ​ດ [າ]
                   ຕ້ອງ​ຍື່ນ​ຂໍ​ເປັນ​ຜູ້​ມີ​ບັດ​ລະ​ປະຈຳ​ຕົວ​ຜູ້​ເສຍ​ພາ​ສີ​ອາ​ກອນ​ຕໍ່ ສັນ​ພາ​ກອນ​ພື້ນ​ທີ່ ທີ່​ຕັ້ງ​ຂອງ​ສະຖານ​ປະກອບ​ການ
·         ຕ້ອງ​ຍື່ນ​ແບບ​ສະແດງ​ລາຍ​ການ​ຊຳ​ລະ​ພາ​ສີ   ເງີນ​ໄດ້​ບຸກ​ຄົນ​ທຳມະດາ​ປະຈຳ​ປີ​ແລະ​ຄຶ່ງ​ປີ (ພ. ງ. ດ.90 ແລະ 94)
·         ຫາກ​ມີ​ລາຍ​ໄດ້​ເກີນ 1, 200, 000 ຕໍ່​ປີ ຕ້ອງ​ຍື່ນ​ຊຳ​ລະ​ພາ​ສີ​ມູນ​ຄ່າ​ເພີ່ມ​ຕາມ​ແບບ ພ. ພ. 30

ນິ​ຕິ​ບຸກ​ຄລ

                   ຕ້ອງ​ຍື່ນ​ຂໍ​ເປັນ​ຜູ້​ມີ​ບັດ​ລະ​ປະຈຳ​ຕົວ​ຜູ້​ເສຍ​ພາ​ສີ​ອາ​ກອນ​ຕໍ່ ສັນ​ພາ​ກອນ​ພື້ນ​ທີ່ ທີ່​ຕັ້ງ​ຂອງ​ສະຖານ​ປະກອບ​ການ
·         ຕ້ອງ​ຍື່ນ​ພາ​ສີ​ເງີນ​ໄດ້​ນິ​ຕິ​ບຸກ​ຄົນ ປະຈຳ​ປີ ແລະ ຄຶ່ງ​ປີ (ພ. ງ. ດ.50 ແລະ 51)
·         ຫາກ​ມີ​ລາຍ​ໄດ້​ເກີນ 1, 200, 000 ຕໍ່​ປີ ຕ້ອງ​ຍື່ນ​ຊຳ​ລະ​ພາ​ສີ​ມູນ​ຄ່າ​ເພີ່ມ​ຕາມ​ແບບ ພ. ພ. 30

ພາ​ສີ​ປ້າຍ
                   ຜູ້​ປະກອບ​ທຸລະກິດ​ທີ່​ຕິດ​ຕັ້ງ​ທາ​ໃໝ່ ຫລື​ສະແດງ​ທາ​ໃໝ່ ຈະ​ຕ້ອງ​ຊຳ​ລະ​ພາ​ສີ​ທາ​ຕໍ່​ເຈົ້າ​ພະ​ນັກ​ງານ ພາຍ​ໃນ 15 ມື້ ແລະ​ຈະ​ຕ້ອງ​ຍື່ນ​ຊຳ​ລະ​ພາ​ສີ​ທາ​ທຸກ​ປີ​ທີ່​ຍັງ​ຕິດ​ຕັ້ງ​ທາ
ສະຖານ​ທີ່​ຂໍ​ອະນຸຍາດ     
ກຸງ​ເທບ     ຍື່ນ​ຂໍ ນ ສຳ​ນັກ​ງານ​ເຂດ ທີ່​ທາ​ນັ້ນ​ຕິດ​ຕັ້ງ​ຢູ່
ຕ່າງ​ຈັງ​ຫະ​ຫວະ​ [ັ]ດ ຍື່ນ​ຂໍ ນ   ສຳ​ນັກ​ງານ​ເທດ​ບານ ຫລື​ສຸ​ຂາ​ພິ​ບານ ຫລື ອົງຄ໌​ການ​ບໍລິຫານ​ສ່ວນ​ຕາແສງ ຊຶ່ງ​ເບິ່ງ-ແຍງ​ພື້ນ​ທີ່​ທີ່​ທາ​ນັ້ນ​ຕິດ​ຕັ້ງ​ຢູ່

ກົດຫມາຍ​ແລະ​ລະບຽບ​ສະເພາະ​ທຸນ​ກິຈ
ໃບ​ອະນຸຍາດ​ປະກອບ​ກິດຈະການ​ທີ່​ເປັນ​ອັນຕະລາຍ​ຕໍ່​ສຸກຂະພາບ
ທຸລະກິດ​ລ້ານ​ອາຫານ  ເປັນ​ກິດຈະການ​ທີ່​ເປັນ​ອັນຕະລາຍ​ຕໍ່​ສຸກຂະພາບ​ຕາມ​ກົດຫມາຍ​ວ່າ​ດ້ວຍ​ການ​ສາທາລະນະສຸກ ຕ້ອງ​ຂໍ​ອະນຸຍາດ​ປະກອບ​ກິດຈະການ​ກ່ອນ​ດຳ​ເນີນ​ການ
ສະຖານ​ທີ່​ຂໍ​ອະນຸຍາດ     
ກຸງ​ເທບ       ຍື່ນ​ຂໍ ນ ສຳ​ນັກ​ງານ​ເຂດ​ທີ່​ຕັ້ງ​ສະຖານ​ປະກອບ​ການ    
ຕ່າງ​ຈັງ​ຫະ​ຫວະ​ [ັ]ດ ຍື່ນ​ຂໍ ນ ສຳ​ນັກ​ງານ​ເທດ​ບານ ຫລື ສຳ​ນັກ​ງານ​ສຸ​ຂາ​ພິ​ບານ ຫລື ອົງຄ໌​ການ​ບໍລິຫານ​ສ່ວນ​ຕາແສງ ຊຶ່ງ​ເບິ່ງ-ແຍງ​ເຂດ​ພື້ນ​ທີ່​ທີ່​ຕັ້ງ​ສະຖານ​ປະກອບ​ການ
ຄ່າ​ທຳນຽມ   ບໍ່​ເກີນ 10, 000  ບາດ
ການ​ປິດ​ທາ​ສະແດງ​ລາ​ຄາ​ຄ່າ​ບະ​ຫລິ​ກາ 
ຄະນະ​ກຳມະການ​ກາງ​ວ່າ​ດ້ວຍ​ລາ​ຄາ​ສິນ​ຄ້າ​ແລະ​ບໍລິການ ກະ​ຊວງ​ພາ​ນິດຍ໌  ໄດ້​ອອກ​ປະ​ກາດ​ກຳນົດ​ໃຫ້​ຜູ້​ຈຳ​ໜ່າຍ​ປີກ​ອາຫານ​ແລະ​ເຄື່ອງ​ດື່ມ  ຕ້ອງ​ປິດ​ທາ​ສະແດງ​ລາ​ຄາ​ຄ່າ​ບໍລິການ​ໃຫ້​ເຫັນ​ຊັດເຈນ​ໃນ​ທີ່​ເປີດ​ເຜີຍ ນ ສະຖານ​ທີ່​ຈຳ​ໜ່າຍ  ການ​ຝ່າ​ຝືນ​ມີ​ໂທດ​ປັບ​ບໍ່​ເກີນ 10, 000  ບາດ
ໃບ​ອະນຸຍາດ​ຈຳ​ໜ່າຍ ສຸ​ລາ ແລະ​ຢາ​ສູ 
ຜູ້​ຈຳ​ໜ່າຍ​ສຸ​ລາ ແລະ​ຫລື ຢາ​ສູບ ຕ້ອງ​ເປັນ​ຜູ້​ໄດ້ຮັບ​ອະນຸຍາດ​ໃຫ້​ຈຳ​ໜ່າຍ
                   ສະຖານ​ທີ່​ຂໍ​ອະນຸຍາດ  
                   ກຸງ​ເທບ    ຍື່ນ​ຂໍ    ກົມ​ສັບ​ສາ​ມິດ  ກະ​ຊວງ​ການ​ຄັງ
                   ຕ່າງ​ແຂວງ    ຍື່ນ​ຂໍ    ສຳ​ນັກ​ງານ​ສັບ​ສາ​ມິດ​ອຳ​ເພີ/ກິ່ງ​ອຳ​ເພີ  ທີ່​ສະຖານ​ປະກອບ​ການຕັ້ງ​ຢູ່​ຄ່າ​ທຳນຽມ  
ສຸ​ລາ  ສະບັບ​ລະ  110 - 1, 650   ບາດ  /ປີ
                                                ຢາ​ສູບ  ສະບັບ​ລະ  20  ບາດ/ປີ
                     ນອກ​ຈາກ​ນີ້​ຍັງມີ​ກົດ​ແລະ​ລະບຽບ​ດ້ານ​ສາທາລະນະສຸກ ສິ່ງ​ແວດ​ລ້ອມ ສະ​ຫວັດ​ດິ​ການ​ແລະ​ການ​ຄຸ້ມ​ຄອງ​ແຮງ​ງານ
ທີ່​ຕ້ອງ​ຖື​ປະຕິບັດ

ລາຍ​ລະອຽດ​ການ​ລົງ​ທຸນ
         ຄ່າ​ໃຊ້​ຈ່າຍ​ສຳລັບ​ການ​ລົງ​ທຸນ​ເລີ່ມ​ຕົ້ນ
         ຈະ​ແຕກ​ຕ່າງ​ກັນ​ຕາມ​ຂະໜາດ​ແລະ​ລັກສະນະ​ຂອງ​ກິດຈະການ​ຈາກ​ຂໍ້​ມູນ​ເສ​ລີ່ຍ​ຂອງ​ການ​ສຳ​ລວດ​ການ​ລົງ​ທຸນ​ເລີ່ມ​ຕົ້ນ​ຂອງ​ຜູ້​ປະກອບ​ທຸລະກິດ ຈຳ​ແນກ​ເປັນ
·         ຕົກ​ແຕ່ງ​ອາ​ຄານ ເຟີນິເຈີ​ແລະ​ເຄື່ອງ​ໃຊ້​ສຳ​ນັກ​ງານ ອັດຕາ​ສ່ວນ​ຮ້ອຍ​ລະ 14
·         ເຄື່ອງ​ມື​ແລະ​ອຸປະກອນ​ໃນ​ທຸລະກິດ​ພັດ​ຕາ​ຄານ​ແລະ​ລ້ານ​ອາຫານ ອັດຕາ​ສ່ວນ​ຮ້ອຍ​ລະ 10 ປະກອບ​ດ້ວຍ ຕູ້​ເຢັນ ຕູ້​ແຊ່ ເຕົາ​ແກສ໌ ກະ​ທະ ໝໍ້ ຈານ ຊ້ອນ ຊ່ອມ ແກ້ວ ແລະ​ເຄື່ອງ​ຄົວ​ຕ່າງ 
·         ເງີນ​ທຸນ​ໝຸນ​ວຽນ ອັດຕາ​ສ່ວນ​ຮ້ອຍ​ລະ 76 ສ່ວນ​ໃຫຍ່​ເປັນ​ຄ່າ​ໃຊ້​ຈ່າຍ​ໃນ​ການ​ຊື້​ວັດ​ດຸ​ສຳລັບ​ບໍລິການ​ລູກ​ຄ້າ ເງີນ​ເດືອ​ນົບ​ນັກ​ງານ ຄ່າ​ນ້ຳ​ປະ​ປາ ໄຟ​ຟ້າ ເປັນ​ຕົ້ນ              
         
        ອັດຕາ​ຜົນ​ຕອບ​ແທນ​ທາງ​ການ​ເງີນ
          ອັດຕາ​ຜົນ​ຕອບ​ແທນ​ທາງ​ການ​ເງີນ​ຂອງ​ທຸລະກິດ​ພັດ​ຕາ​ຄານ/ລ້ານ​ອາຫານ​ຈະ​ແຕກ​ຕ່າງ​ກັນ​ຂຶ້ນ​ຢູ່​ກັບ​ປັດ​ໄຈ​ຕ່າງ ໆ ເຊັ່ນ ຂະໜາດ​ຂອງ​ກິດຈະການ ເຮັດ​ເລ​ທີ່​ຕັ້ງ ແລະ​ຄວາມ​ສາມາດ​ໃນ​ການ​ບໍລິຫານ​ທຸລະກິດ ເປັນ​ຕົ້ນ ຈາກ​ການ​ສຳ​ລວດ​ພົບ​ວ່າ ອັດຕາ​ກຳ​ໄລ​ສຸດ​ທິ​ຕ່ອຍ​ອົດ​ລາຍ​ຮັບ​ຈະ​ປະ​ມານ​ຮ້ອຍ​ລະ 15.17 ກຳ​ໄລ​ສຸດ​ທິ​ຕໍ່​ເງີນ​ລົງ​ທຸນ​ປະ​ມານ ຮ້ອຍ​ລະ 39.22 ຕໍ່​ປີ ໂດຍ​ມີ​ລະ​ຍະ​ເວລາ​ຄືນ​ທຸນ​ປະ​ມານ 1.8 ປີ
         
ການຕັ້ງ​ລາ​ຄາ​ແລະ​ໂຄງ​ສ້າງ​ລາ​ຄາ​ທີ່​ເປັນ​ທັນມ
           ປັດ​ໄຈ​ການຕັ້ງ​ລາ​ຄາ
              ປະກອບ​ດ້ວຍ
·         ຕົ້ນ​ທຸນ
·         ເຮັດ​ເລ​ທີ່​ຕັ້ງ
·         ຄ່າ​ບໍລິການ​ຂອງ​ພັດ​ຕາ​ຄານ​ແລະ​ລ້ານ​ອາຫານ​ໃນ​ລະ​ດັບ​ດຽວ​ກັນ​ໃນ​ທໍ້​ງົດ​ລາດ
           ໂຄງ​ສ້າງ​ລາ​ຄາ
    ຄິດໄລ່​ໂດຍ ຕົ້ນ​ທຸນ ບວກ​ກັບ ກຳ​ໄລ​ທີ່​ຕ້ອງ​ການ
              ຕົ້ນ​ທຸນ​ປະກອບ​ດ້ວຍ
·         ຕົ້ນ​ທຸນ​ປັ່ນປ່ວນ ເຊັ່ນ ວັດ​ຖຸ​ດິບ​ທີ່​ໃຊ້​ເຮັດ​ອາຫານ ເຊັ່ນ ເນື້ອ​ສັດ ຜັກ​ຕ່າງ ໆ ເປັນ​ຕົ້ນ
·         ຕົ້ນ​ທຸນ​ຄົງ​ທີ່​ຈັດ​ສັນ ເຊັ່ນ ຄ່າ​ເຊົ່າ ເງີນ​ເດືອ​ນົບ​ນັກ​ງານ ຄ່າ​ນ້ຳ​ປະ​ປາ ຄ່າ​ໄຟ​ຟ້າ ແລະ​ຄ່າ​ເສື່ອມ​ລາ​ຄາ​ສິ່ງ​ປູກ​ສ້າງ ເຄື່ອງ​ມື​ອຸປະກອນ
         
ກາ​ຮົບ​ລິ​ຫາລ/ການ​ຈັດ​ກາ
            ໂຄງ​ສ້າງ​ອົງຄ໌​ກອນ
              ປະກອບ​ດ້ວຍ​ງານ​ຫລັກ​ດັ່ງ​ນີ້
1)                   ດ້ານ​ການ​ບໍລິຫານ ຮັບ​ຜິດຊອບ​ດ້ານ​ການ​ເງີນ ບັນ​ຊີ ຈັດ​ຊື້ ບຸກ​ຄົນ ທຸນ​ການ ເບິ່ງ-ແຍງ​ຄວາມ​ສະ​ອາດ​ຂອງ​ລ້ານ ຕ້ອນ​ຮັບ​ລູກ​ຄ້າ ແລະ​ບໍລິຫານ​ງານ​ທົ່ວ​ໄປ
2)                   ດ້ານ​ການ​ປຸງ​ອາຫານ ມີ​ຫນ້າທີ່​ຕຽມ​ວັດ​ຖຸ​ດິບ ປຸງ​ອາຫານ​ສຳ​ເລັດ ຫລື​ປຸງ​ອາຫານ​ຕາມ​ທີ່​ລູກ​ຄ້າ​ສັ່ງ ລວມ​ເຖິງ​ການ​ດູແລຮັກສາ​ຄວາມ​ສະ​ອາດ ເຄື່ອງ​ມື​ແລະ​ອຸປະກອນ​ໃນ​ການ​ປຸງ​ອາຫານ ເຊັ່ນ ຈານ ຊາມ ຊ້ອນ ຊ້ອນ​ສ້ອມ ມີດ ແລະ​ເຄື່ອງ​ມື​ອຸປະກອນ​ໃນ​ຄົວ ເພື່ອ​ໃຫ້​ສະ​ອາດ ແລະ​ພ້ອມ​ສຳລັບ​ການ​ໃຊ້​ງານ ລວມ​ເຖິງ​ການ​ດູແລຮັກສາ​ຄວາມ​ສະ​ອາດ​ໃນ​ສ່ວນ​ທີ່​ໃຊ້​ບໍລິການ​ລູກ​ຄ້າ ເຊັ່ນ ຈານ ຊາມ ຊ້ອນ ຊ່ອມ ລວມ​ເຖິງ​ເຄື່ອງ​ປຸງ​ລົດ​ອາຫານ
3)                   ດ້ານ​ການ​ໃຫ້​ບໍລິການ​ລູກ​ຄ້າ ມີ​ຫນ້າທີ່​ຄວາມ​ຮັບ​ຜິດຊອບ​ໃນ​ການ​ຕ້ອນ​ຮັບ​ລູກ​ຄ້າ ຮັບ​ຄຳ​ສັ່ງ​ລາຍ​ການ​ອາຫານ​ແລະ​ເຄື່ອງ​ດື່ມ [ເ] ​ສິລ໌​ຟະ​ອາຫານ ເກັບ​ເງີນ ແລະ​ອຳ​ນວຍ​ຄວາມສະດວກ​ອື່ນ ໆ​ແກ່​ລູກ
         ພະ​ນັກ​ງານ​ແລະ​ການ​ອົບຮົມ​ພະ​ນັກ​ງານ
        ພະ​ນັກ​ງານ
1.                    ໂດຍ​ປົກກະຕິ​ພັດ​ຕາ​ຄານ/ລ້ານ​ອາຫານ​ຈະ​ມີບ​ນັກ​ງານ​ປະຈຳ​ຈຳນວນ​ໜຶ່ງ​ເພື່ອ​ເຮັດວຽກ​ດ້ານ​ຕ່າງ ໆ ເຊັ່ນ ການ​ຈັດ​ຊື້​ອາຫານ​ສົດ​ແລະ​ອາຫານ​ແຫ້ງ ການ​ປຸງ​ອາຫານ ເຮັດ​ຄວາມ​ສະ​ອາດ ແລະ​ບໍລິການ​ລູກ​ຄ້າ ເປັນ​ຕົ້ນ ຈຳນວນ​ຈະ​ແຕກ​ຕ່າງ​ກັນ​ຕາມ​ແຕ່​ຂະໜາດ​ຂອງ​ທຸລະກິດ ຊຶ່ງ​ຈາກ​ການ​ສຳ​ລວດ​ພົບ​ວ່າ ສ່ວນ​ໃຫຍ່​ຈະ​ຈ້າ​ງົບ​ນັກ​ງານ​ປະຈຳ 
2.                    ຜູ້​ປະກອບ​ກິດຈະການ​ສ່ວນ​ໃຫຍ່​ຈະ​ບໍ່​ຈຳ​ກັດ​ເພດ​ຂໍ​ງົບ​ນັກ​ງານ
3.                    ຜູ້​ປະກອບ​ກິດຈະການ​ສ່ວນ​ໃຫຍ່​ຈະ​ບໍ່​ຈຳ​ກັດ​ວຸ​ທິ​ການສຶກສາ​ແລະ​ປະສົບການ
ການ​ອົບຮົມ​ພະ​ນັກ​ງານ
                             ໂດຍ​ປົກກະຕິ​ຈະ​ບໍ່​ມີ​ການ​ຝຶກ​ອົບຮົມ​ພະ​ນັກ​ງານ ແຕ່​ຈະ​ເນັ້ນ​ການ​ຝຶກ​ອົບຮົມ​ດ້ານ​ການ​ໃຫ້​ບໍລິການ ເລືອກ​ບຸ​ຄາ​ກອນ​ທີ່​ມີ  ບຸກຄະລິກກະພາບ​ທີ່​ດີ ແລະ​ມີ​ໃຈ​ຮັກ​ດ້ານ​ບໍລິການ
        
ວິ​ເຄາະ​ຂໍ້​ດີ ຂໍ້​ດ້ອຍ ໂອ​ກາດ ແລະ​ອຸບ​ສັນຄ
            ຂໍ້​ດີ​ແລະ​ຂໍ້​ດ້ອຍ
        ຂໍ້​ດີ
1.                ເປັນ​ທຸລະກິດ​ທີ່​ບໍ່​ຊັບ​ຊ້ອນ ເນັ້ນ​ໃນ​ດ້ານ​ຄວາມ​ຮູ້​ຫລື​ປະສົບການ
2.                ໃຊ້​ເງີນ​ລົງ​ທຸນ​ບໍ່​ສູງ ໃຫ້​ຜົນ​ຕອບ​ແທນ​ດີ++
3.                ແຮງ​ງານ​ອື່ນ ໆ (ຍົກ​ເວັ້ນ​ແມ່​ຄົວ) ຫາ​ໄດ້​ງ່າຍ
         ຂໍ້​ດ້ອຍ
1.                ແມ່​ຄົວ​ຝີ​ມື​ດີ​ຫາ​ຍາກ ເຂົ້າ​ອອກ​ເລື້ອຍ
2.                ຕ້ອງ​ການເຮັດ​ເລ​ທີ່​ຕັ້ງ​ທີ່​ດີ ຊຶ່ງ​ຫາ​ຍາກ ແລະ​ຄ່າ​ເຊົ່າ​ສູງ
         ໂອ​ກາດ​ແລະ​ອຸປະສັກ
        ໂອ​ກາດ
1.                ຄົນ​ໄທ​ນິຍ​ມົບ​ລິ​ໂພກ​ນອກ​ເຮືອນ​ຫລາຍ​ຂຶ້ນ ແລະ​ນິຍົມ​ຊື້​ອາຫານ​ຈາກ​ພາຍນອກ​ມາບ​ລິ​ໂພກ​ໃນ​ເຮືອນ ແທນ​ການ​ປຸງ​ອາຫານ​ເອງ
2.                ຄົນ​ໄທ​ຕື່ນ​ຕົວ​ໃນ​ດ້ານ​ສຸກຂະພາບ​ຫລາຍ​ຂຶ້ນ ເຮັດໃຫ້​ເລືອ​ກົບ​ລິ​ໂພກ​ອາຫານ​ທີ່​ສະ​ອາດ​ຖືກ​ສຸກ​ລັກສະນະ ຈຶ່ງ​ເປັນ​ໂອ​ກາດ​ສຳລັບ​ລ້ານ​ອາຫານ​ທີ່​ຖືກ​ສຸກ​ລັກສະນະ
3.                ລ້ານ​ອາຫານ​ມີ​ຫລາກ​ຫລາຍ​ປະ​ເພດ ສາມາດ​ເລືອກ​ປະ​ເພດ​ທີ່​ຖະຫນັດ ຫລື​ປະ​ເພດ​ທີ່​ຍັງ​ບໍ່​ມີ ໃນ​ຍ່ານ​ທີ່​ຕ້ອງ​ການ​ເປີດ​ລ້ານ​ອາຫານ
4.                ມີ​ເຮັດ​ເລ​ທີ່​ຕັ້ງ​ລ້ານ​ແລະ​ມີ​ອາ​ຄານ​ສິ່ງ​ປູກ​ສ້າງ​ອີກ​ຈຳນວນ​ຫລາຍ​ທີ່​ສາມາດ​ເຊົ່າ​ມາ​ດຳ​ເນີນ​ທຸລະກິດ​ພັດ​ຕາ​ຄານ/ລ້ານ​ອາຫານ
5.                ມີ​ແຫລ່ງ​ໃຫ້​ຮຽນ​ຮູ້​ດ້ານ​ການ​ປຸງ​ອາຫານ​ຈຳນວນ​ຫລາຍ
         ອຸປະສັກ
1.                ມີ​ຜູ້​ປະກອບ​ທຸລະກິດ​ລ້ານ​ອາຫານ​ຈຳນວນ​ຫລາຍ ການ​ແຂ່ງ​ຂັນ​ສູງ
2.                ຕົ້ນ​ທຸນ​ຄ່າ​ວັດ​ດຸ​ໃນ​ການ​ປຸງ​ອາຫານ​ສູງ​ຂຶ້ນ

ຂໍ້​ສະເໜີ​ແນະ
   ດ້ານ​ການ​ບໍລິຫານ​ຈັດການ
1.                ຕ້ອງ​ມີ​ຄວາມ​ຮູ້​ພື້ນ​ຖານ​ໃນ​ທຸລະກິດ​ໃຫ້​ບໍລິການ​ຂອງ​ຕົນເອງ ແລະ​ຕິດ​ຕາມ​ຄວາມ​ປ່ຽນ​ແປງ​ຕະຫລອດ​ເວລາ
2.                ຕ້ອງ​ມີ​ຄວາມ​ເປັນ​ຜູ້​ນຳ​ແລະ​ພື້ນ​ຖານ​ຄວາມ​ຮູ້​ດ້ານ​ການ​ບໍລິຫານ​ຈັດການ
3.                ສົ່ງ​ເສີມ​ແລະ​ໃຫ້​ໂອ​ກາ​ສົບ​ນັກ​ງານ​ເຂົ້າ​ມາ​ມີ​ສ່ວນ​ຮ່ວມ​ໃນ​ທຸລະກິດ​ໃນ​ລັກສະນະ​ແບ່ງ​ປັນ​ຜົນ​ປະໂຫຍດ​ຈາກ​ລາຍ​ໄດ້
4.                ໃຫ້​ຄວາມ​ສຳຄັນ​ກັບ​ການ​ສັນ​ຫາ​ແລະ​ຝຶກ​ອົບຮົມ​ພັດທະນາ​ບຸ​ຄາ​ກອນ
5.                ໃຫ້​ຜົນ​ຕອບ​ແທນ​ແລະ​ສິ່ງ​ຈູງ​ໃຈ​ທີ່​ເໝາະ​ສົມ​ເພື່ອ​ໃຫ້​ແຮງ​ກະຕຸ້ນ​ໃນ​ການ​ປະຕິບັດ​ງານ​ຂໍ​ງົບ​ນັກ​ງານ
6.                ໃຫ້​ພະ​ນັກ​ງານ​ມີ​ສ່ວນ​ຮ່ວມ​ໃນ​ການ​ບໍລິຫານ​ຫລື​ສະເໜີ​ຄວາມ​ຄິດ​ເຫັນ ມີ​ຄວາມ​ຮັກ​ແລະ​ພັກ​ດີ​ຕໍ່​ອົງຄ໌​ກອນ
7.                ດຳ​ເນີນ​ການ​ໃຫ້​ຖືກ​ຕ້ອງ​ຕໍ່​ກົດຫມາຍ​ແລະ​ລະບຽບ​ຂໍ້​ບັງຄັບ
8.                ຈັດ​ເຮັດ​ແຜນ​ທຸລະກິດ​ທີ່​ເໝາະ​ສົມ ທັງ​ພາຍ​ໃນ​ແລະ​ພາຍນອກ​ອົງຄ໌​ກອນ
9.                ຕ້ອງ​ໃຫ້​ຄວາມ​ສຳຄັນ​ແລະ​ເວລາ​ກັບ​ການ​ບໍລິຫານ​ຢ່າງ​ໃກ້​ຊິດ
         ດ້ານ​ການ​ຕະ​ຫລາດ
                           ການ​ບໍລິການ​ແລະ​ສະຖານ​ທີ່​ໃຫ້​ບໍລິການ
                    ການ​ບໍລິການ
1.   ໃຫ້​ບໍລິການ​ທີ່​ດີ​ແລະ​ເປັນ​ກັນ​ເອງ​ກັບ​ຜູ້​ມາ​ໃຊ້​ບໍລິການ
2.  ສ້າງ​ຕາ​ຫລື​ເຄື່ອງ​ໝາຍ​ເພື່ອ​ໃຫ້​ລູກ​ຄ້າ​ລະ​ເລິກ​ເຖິງ​ແລະ​ຈົດ​ຈຳ​ໄດ້​ງ່າຍ
3.  ສ້າງ​ມາດຕະຖານ​ດ້ານ​ການ​ໃຫ້​ບໍລິການ​ແລະ​ອັດຕາ​ຄ່າ​ບໍລິການ
4.  ໃຫ້​ບໍລິການ​ທີ່​ວ່ອງໄວ​ແກ່​ຜູ້​ມາ​ໃຊ້​ບໍລິການ
5.  ສະເໜີ​ບໍລິການ​ຮູບ​ແບບ​ອາຫານ​ໃໝ່​ ໆ​ທີ່​ສາມາດ​ຕອບສະຫນອງ​ຄວາມ​ຕ້ອງ​ການ​ຂອງ​ຜູ້​ໃຊ້​ບໍລິການ​ໄດ້​ດີ​ຂຶ້ນ
6.  ສະເໜີ​ຮູບ​ແບບ​ບໍລິການ​ໃໝ່​ ໆ ເຊັ່ນ ການ​ສົ່ງ​ອາຫານ​ເຖິງ​ເຮືອນ​ແລະ​ສຳ​ນັກ​ງານ ເປັນ​ຕົ້ນ
                           ສະຖານ​ທີ່​ໃຫ້​ບໍລິການ
1.   ໃຊ້​ເຄື່ອງ​ມື​ອຸປະກອນ​ທີ່​ທັນ​ສະໄໝ, ສະ​ອາດ ແລະ​ຢູ່ໃນ​ສະພາບ​ພ້ອມ​ໃຊ້​ງານ
2.  ເລືອກ​ເຮັດ​ເລ​ທີ່​ຕັ້ງ​ໃຫ້​ເໝາະ​ສົມ ສະ​ດວກ​ຕໍ່​ການ​ຕິດ​ຕໍ່  ເດິນທາງ​ສະ​ດວກ
        ການ​ສົ່ງ​ເສີມ​ການ​ຂາຍ
1.   ເຮັດ​ທາ​ໂຄດ​ນາ​ໜ້າ​ສະຖານ​ບໍລິການ​ໃຫ້​ສະ​ດຸດ​ຕາ
2.  ລົງ​ໂຄດ​ນາ​ໃນ​ສື່​ທີ່​ສາມາດ​ເຂົ້າ​ເຖິງ​ກຸ່ມ​ລູກ​ຄ້າ​ເປົ້າ​ໝາຍ​ດ້ວຍ​ຕົ້ນ​ທຸນ​ທີ່​ຕ່ຳ
3.  ເຮັດ​ໂບວ໌​ຊົວ ແຜ່ນ​ພັບ ແນະ​ນຳ​ບໍລິການ ແຈກ​ແກ່​ກຸ່ມ​ເປົ້າ​ໝາຍ
         ດ້ານ​ບັນ​ຊີ​ແລະ​ການ​ເງີນ
1.                ບໍ່​ສ້າງ​ພາລະ​ຄ່າ​ໃຊ້​ຈ່າຍ​ປະຈຳ​ຫລາຍ​ເກີນ​ໄປ
2.                ມີ​ໂຄງ​ສ້າງ​ເງີນ​ລົງ​ທຸນ​ທີ່​ເໝາະ​ສົມ ບໍ່​ກໍ່​ພາລະ​ໜີ້​ຫລາຍ​ເກີນ​ໄປ
3.                ບໍລິຫານ​ການ​ເງີນ​ຢ່າງ​ເໝາະ​ສົມ​ໃຫ້​ທຸລະກິດ​ມີ​ສະພາບ​ຄ່ອງ​ທາງ​ການ​ເງີນ​ສູງ
4.                ນຳ​ກຳ​ໄລ​ຈາກ​ການ​ດຳ​ເນີນ​ງານ​ເປັນ​ເງີນ​ທຸນ​ສຳ​ຮອງ​ຫລື​ສຳລັບ​ການ​ຂະຫຍາຍ​ທຸລະກິດ
5.                ແຍກ​ບັນ​ຊີ​ລະຫວ່າງ​ທຸລະກິດ​ແລະ​ສ່ວນ​ຕົວ
6.                ຄວນ​ຈັດ​ເຮັດ​ງົບ​ການ​ເງີນ​ໃຫ້​ຖືກ​ຕ້ອງ
7.                ນຳ​ລະບົບ​ຄອມພິວເຕີ​ແລະ​ໂປ​ແກມ​ສຳ​ເລັດ​ຮູບ​ທາງ​ບັນ​ຊີ​ມາ​ຊ່ວຍ​ເພື່ອ​ເພີ່ມ​ປະ​ສິດ​ທິ​ພາບ​ການ-ເຮັດ-ວຽກງານ​ແລະ​ລຸດ​ຄ່າ​ໃຊ້​ຈ່າຍ​ດ້ານ​ແຮງ​ງານ
                            
ຂໍ​ລາຍ​ລະອຽດ​ຂໍ້​ມູນ​ຜ່ານ​ເຄື່ອງ​ໂຊ​ສານ ຫລື​ຕິດ​ຕໍ່​ສຳ​ນັກ​ສົ່ງ​ເສີມ​ແລະ​ພັດທະນາ​ທຸລະກິດ
ໂຊ 0-2547-5954-5 ໂຊ​ສານ 0-2547-5954



ຕົວ​ຢ່າ   ລາຍ​ລະອຽດ​ເງີນ​ລົງ​ທຸນ​ທຸລະກິດ​ພັດ​ຕາ​ຄານ/ລ້ານ​ອາ​ຫາລ
ລາຍ​ກາລ                                                   ຈຳນວນ​ເງີນ (ບາດ)
ຄ່າ​ຕົກ​ແຕ່ງ​ອາ​ຄານ​ສຳ​ນັກ​ງານ                                                            360, 000
ເຟີນິເຈີ​ແລະ​ເຄື່ອງ​ໃຊ້​ສຳ​ນັກ​ງານ                                      
    - ໂຕະ / ເກົ້າ​ອີ້​ເຮັດ​ງານ                                                         4, 200
    - ຕູ້​ເກັບ​ພາດ​ນ [ະ]                                                                       3, 400
    - ເຄື່ອງ​ປັບ​ອາ​ກາສ                                                                     76, 000
    - ເຄື່ອງ​ເສຍງ                                                                           19, 000
    - ຕູ້​ [ເ] ​ຍະ​ [ັ]ນ                                                                      21, 000
    - ເຄື່ອງ​ຄອມພິວເຕີ  ແລະ​ເຄື່ອງ​ພິມ                                                     9, 400
    - ເຄື່ອງ​ໂຊ​ສັບທະ​ [໌]                                                                   7, 400
    - ເຄື່ອງ​ຄິດ​ເລຂ                                                                          1, 000
    - ເຟີນິເຈີ​ອື່ນໆ                                                                         16, 000
                      ລະ​ວມ                                                             517, 400
ຄ່າ​ເຄື່ອງ​ມື​ອຸປະກອນ​ສຳລັບ​ການ​ໃຫ້​ບະ​ຫລິ​ກາລ                      
     - ເຄົາລ໌​ເຕີລະ​ [໌]                                                                    22, 000
     - ເຄື່ອງ​ມື​ອຸປະກອນ​ເຮັດ​ຄະ​ລະ​ [ັ]ວ                                                38, 000
     - ໂຕະ​ອາຫານ/ເກົ້າອີ້                                                                38, 000
     - ອຸປະກອນ​ເທິງ​ໂຕະ​ອາ​ຫາ                                                        18, 000
     - ອື່ນໆ                                                                                 1, 000
                     ລະ​ວມ                                                            117, 000
ເງີນ​ທຸນ​ໝຸນ​ເວຍນ                                                                     500, 000
ລວມ​ເງີນ​ລົງ​ທຸນ​ທັງ​ຫົມດ                                                           1, 134, 400
ທີ່​ມາ  ປະ​ມານ​ການ​ຈາກ​ການ​ສຳພາດ​ຜູ້​ປະກອບ​ກິດຈະການ​ຈຳນວນ 10 ລາຍ ໃນ​ຊະ​ [່] ​ວ
          ເດືອນ​ທັນວາ ພ. ສ.2543-ມະ​ກາກ​ມ ພ. ສ.2544 ແລະ​ປັບ​ລາຍ​ການ​ລົງ​ທຸນ​ຊຶ່ງ
          ຜູ້​ປະກອບ​ກິດຈະການ​ສ່ວນ​ໃຫຍ່​ບໍ່​ໄດ້​ລົງ​ທຸນ​ແລະ​ມີ​ຄວາມ​ຈຳ​ເປັນ​ຕ່ຳ​ອໍກ




ຕົວ​ຢ່າ  ລາຍ​ລະອຽດ​ລາຍ​ຮັບ-ລາຍ​ຈ່າຍ ຂອງ​ທຸລະກິດ​ພັດ​ຕາ​ຄານ/ລ້ານ​ອາ​ຫາລ
ລາຍ​ກາລ                                                   ຈຳນວນ​ເງີນ (ບາດ)
ລາຍ​ [ໄ]ດະ​ [້]                                                                        2, 724, 000
ລາຍ​ຈ່າຍ                                                              
    - ເງີນ​ເດືອ​ນົບ​ນັກ​ງານ                                                                  336, 000
    - ຄ່າ​ເຊົ່າ​ສະຖານທີ່                                                                    223, 200
    - ຄ່າ​ອາຫານ​ສົດ/ແຫ້ງ                                                                 582, 054
    - ຄ່າ​ເຄື່ອງ​ດະ​ [ື] ​ [່]ມ                                                              632, 400
    - ຄ່າ​ນ້ຳ​ມະ​ [ັ]ນ                                                                          4, 800
    - ຄ່າ​ຂົນ​ສະ​ [່]ງ                                                                        25, 500
    - ຄ່າ​ນ້ຳ​ປະ​ປ [າ]                                                                         18, 216
    - ຄ່າ​ໄຟ​ຟະ​ [້] [າ]                                                                      76, 440
    - ຄ່າ​ໂຊ​ສັບທະ​ [໌]                                                                        8, 520
    - ຄ່າ​ໃຊ້​ຈ່າຍ​ເບັດ​ເຕ​ລະ​ [ັ]ດ                                                           26, 028
    - ຄ່າ​ປະ​ກັນ​ພະ​ [ັ]ຍ                                                                     5, 388
    - ຄ່າ​ພາ​ສີ​ຕ່າງ                                                                         10, 606
    - ຄ່າ​ເຮັດ​ບັນຊີ                                                                            6, 800
   - ຄ່າ​ເສື່ອມ​ລາ​ຄາ​ແລະ​ຄ່າ​ໃຊ້​ຈ່າຍ​ຕັດ​ຈ່າຍ                                              177, 807
ລະ​ວມ                                                                                 2, 133, 759
ກຳ​ໄລ​ກ່ອນ​ຫັກ​ພາ​ສີ​ເງີນ​ [ໄ]ດະ​ [້]                                                      590, 241
ຫະ​ [ັ]ກ ພາ​ສີ​ເງີນ​ໄດ້ (30%)                                                          177, 072
ກຳ​ໄລ (ຂາດ​ທຸນ) ສຸດທິ                                                                  413, 169
ທີ່​ມາ  ຄ່າ​ເສ​ລີ່ຍ​ຈາກ​ຜົນ​ປະກອບ​ກິດຈະການ​ປີ ພ. ສ.2543 ຂອງ​ຜູ້​ປະກອບ​ກິດຈະການ​ຈຳນວນ 10 ລາຍ



ຕົວ​ຢ່າງ ການ​ຄິດໄລ່​ລາ​ຄາ ຜູ້​ປະກອບ​ກິດຈະການ​ທຸລະກິດ​ພັດ​ຕາ​ຄານ/ລ້ານ​ອາຫານ​ລາຍ​ໜຶ່ງ​ລົງ​ທຸນ​ເຊົ່າ​ອາ​ຄານ​ພາ​ນິດຍ໌  3 ຊັ້ນ 1 ຄູ​ຫາ ອາ​ຍຸ​ສັນຍາ​ເຊົ່າ 1 ປີ ຄ່າ​ເຊົ່າ​ເດືອນ​ລະ 8, 000 ບາດ ມີ​ລູກ​ຈ້າງ 2 ຄົນ ແລະ​ມີ​ລາຍ​ລະອຽດ​ຕ່າງ ໆ ດັ່ງນີ້

1.   ຕົ້ນ​ທຸນ​ຄົງທີ່
1.1  ຕົ້ນ​ທຸນ​ຄົງ​ທີ່​ທີ່​ເປັນ​ຕົວ​ເງີນ (ຕໍ່​ປີ)
 (1) ຄ່າ​ເຊົ່າ​ອາ​ຄາ                                                =             96, 000             ບາ
 (2) ເງີນ​ເດືອນ​ລູກ​ຈ້າ                                  =             48, 000             ບາ
 (3) ຄ່າ​ອາຫານ​ແລະ​ເຄື່ອງ​ປຸ                           =           124, 800              ບາ
 (4) ຄ່າ​ຂົນ​ສະ​ [່]                                              =             36, 000             ບາ
 (5) ຄ່າ​ໄຟ​ຟະ​ [້] [າ]                                            =             12, 000             ບາ
 (6) ຄ່າ​ນ້ຳ​ປະ​ປ [າ]                                               =            6,000                 ບາ
          ລະ​ວ                                         =        322,800                  ບາ
1.2 1.2    ຕົ້ນ​ທຸນ​ຄົງ​ທີ່​ທີ່​ບໍ່​ເປັນ​ຕົວ​ [ເ] ​ງິ
(1)    ຄ່າ​ຕົກ​ແຕ່ງ​ພາຍ​ໃນ 10, 000 ບາດ
ຄິດ​ຄ່າ​ເສື່ອມ​ລາ​ຄາ​ຮ້ອຍ​ລະ 20                    =               2, 000             ບາທ
                   (2) ຄ່າ​ເຟີນິເຈີ​ແລະ​ເຄື່ອງ​ໃຊ້​ສຳ​ນັກ​ງານ 20, 000 ບາ
                          ຄິດ​ຄ່າ​ເສື່ອມ​ລາ​ຄາ​ຮ້ອຍ​ລະ 20                            =           4, 000                 ບາ
 (3)    ຄ່າ​ເຄື່ອງ​ມື​ອຸປະກອນ 30, 000 ບາດ
ຄິດ​ຄ່າ​ເສື່ອມ​ລາ​ຄາ​ຮ້ອຍ​ລະ 20                    =             6,000                ບາ
                                   ລະ​ວ                                                  =            12,000           ບາ             
ລວມ​ຕົ້ນ​ທຸນ​ຄົງ​ທີ່​ທັງ​ໝົດ​ຕໍ່ປີ                            =          334,800               ບາ

2.  ປະ​ມານ​ການ​ຍອດ​ຂາຍ​ຕໍ່​ຈານ​ຕໍ່ປີ
2.1 ໃນ​ເວລາ 1 ມື້ ສາມາດ​ຈຳ​ໜ່າຍ​ອາຫານ​ [ໄ]ດະ​ [້]               =           120           ຈາ
2.2 ໃນ​ເວລາ 360 ມື້ ສາມາດ​ຈຳ​ໜ່າຍ​ອາຫານ​ໄດ້ 360x120      =           43,200                ຈາ
2.3 ປະ​ມານ​ການ​ຍອດ​ຂາຍ​ຮ້ອຍ​ລະ 80 ຕໍ່ປີ                =           34,560                ຈາ

          3. ຕົ້ນ​ທຸນ​ຄົງ​ທີ່​ຈັດ​ສັນ​ຕໍ່​ຈາ                  =  334,800    =             9.69                 ບາ
                                                                           34,560

          4. ຕົ້ນ​ທຸນ​ປັ່ນປ່ວນ​ຕໍ່​ຈາ
                 4.1 ຄ່າ​ອາຫານ​ສ                                         =        8.00             ບາ
                 4.2 ຄ່າ​ແກ໊                                                        =        2.00             ບາ
                      ລະ​ວ                                                          =            10.00                  ບາ

          5. ຕົ້ນ​ທຸນ​ທັງ​ໝົດ​ຕໍ່​ຈາ                 =   10.00   +    9.69       =            19.69                 ບາ

          6. ຜູ້​ປະກອບ​ກິດຈະການ​ຕ້ອງ​ການ​ກຳ​ໄລ​ຮ້ອຍ​ລະ 40 ຂອງ​ຕົ້ນ​ທຸນ​ທັງ​ໝົດ  =              7.88             ບາດ

7. ຜູ້​ປະກອບ​ກິດ​ການຕັ້ງ​ລາ​ຄາ​ຂາຍ​ຕໍ່​ຈານ    =    19.69 +  7.88     =           27.57                  ບາ
                                                                             =           30            ບາ

No comments:

Post a Comment