ທຸລະກິດລ້ານອາຫານ
ລັກສະນະທຸນກິຈ
ລ້ານທີ່ຂາຍອາຫານເຂົ້າລາດແກງ
ແລະອາຫານຕາມສັ່ງ ໂດຍຈຳໜ່າຍອາຫານແລະ
ເຄື່ອງດື່ມ ໃນລັກສະນະໃຫ້ບໍລິການທີ່ລ້ານ ແລະ
ປຸງສຳເລັດນຳກັບໄປຮັບປະທານທີ່ເຮືອນ
ວິທີການຈັດຕັ້ງແລະເລີ່ມຕົ້ນທຸນກິຈ
ການຈົດທະບຽນພານິດຍ໌
ປະເພດບຸກຄົນທຳດ [າ]
ມີລັກສະນະເປັນກິດຈະການທີ່ມີເຈົ້າຂອງເປັນບຸກຄົນທຳມະດາ
ຄົນດຽວຫລືຫລາຍຄົນ ຫລືຫ້າງຫຸ້ນສ່ວນສາມັນ ປະເພດບໍ່ຈົດທະບຽນ
ຜູ້ປະກອບທຸລະກິດລ້ານອາຫານປະເພດບຸກຄົນທຳມະດາ
ຕ້ອງຈົດທະບຽນພານິດຍ໌
ສະຖານທີ່ຍື່ນຂໍຈົດທະບຽນ
ກຸງເທບ ຯ ຍື່ນຂໍຈົດທະບຽນ ນ
ສຳນັກງານບໍລິການການຈົດທະບຽນທຸລະກິດ 1-7 ສຳນັກທະບຽນທຸລະກິດ
ແລະສ່ວນຈົດທະບຽນທຸລະກິດກາງກົມພັດທະນາທຸລະກິດການຄ້າ ກະຊວງພານິດຍ໌
ຕ່າງຈັງຫະຫວະ [ັ]ດ ຍື່ນຂໍຈົດທະບຽນ ນ
ທີ່ວ່າການອຳເພີ/ກິ່ງອຳເພີທີ່ຕັ້ງສະຖານປະກອບການ ຍົກເວັ້ນອຳເພີເມືອງ
ຫລື ອຳເພີທີ່ມີການກຳນົດໃຫ້ຍື່ນ ນ
ສຳນັກງານພັດທະນາທຸລະກິດການຄ້າແຂວງທີ່ຕັ້ງສະຖານປະກອບການ
ຄ່າທຳນຽມ 50 ບາດ
ປະເພດນິຕິບຸກຄົນ
ບໍລິສັດຈຳກັດ
ຫ້າງຫຸ້ນສ່ວນຈຳກັດ ຫ້າງຫຸ້ນສ່ວນສາມັນນິຕິບຸກຄລ
ຜູ້ປະກອບການທຸລະກິດຕ້ອງຈົດທະບຽນຕາມປະມວນກົດຫມາຍແພ່ງແລະພານິດຍ໌
ສະຖານທີ່ຍື່ນຂໍຈົດທະເບຍນ
ກຸງເທບ ຯ
ຍື່ນຂໍຈົດທະບຽນ ນ ສຳນັກງານບໍລິການຈົດທະບຽນທຸລະກິດ 1 - 7 ແລະສົ່ງຈົດທະບຽນທຸລະກິດກາງ ສຳນັກທະບຽນທຸລະກິດ ກົມພັດທະນາທຸລະກິດການຄ້າ ກະຊວງພານິດຍ໌
ຕ່າງຈັງຫະຫວະ [ັ]ດ
ຍື່ນຂໍຈົດທະບຽນ ນ ສຳນັກງານພັດທະນາທຸລະກິດການຄ້າແຂວງ
ທີ່ຫ້າງຫຸ້ນສ່ວນບໍລິສັດມີສຳນັກງານແຫ່ງໃຫຍ່ຕັ້ງຢູ່
ຄ່າທຳເນຍມ
ຈົດທະບຽນຈັດຕັ້ງຫ້າງຫຸ້ນສ່ວນ
- ຜູ້ເປັນຫຸ້ນສ່ວນບໍ່ເກີນສາມຄົນ 1, 000 ບາດ
- ຜູ້ເປັນຫຸ້ນສ່ວນເກີນສາມຄົນ ຊຳລະເພີ່ມສຳລັບຈຳນວນໃນທີ່ເກີນອີກ ຄົນລະ 200 ບາດ
ຈົດທະບຽນຈັດຕັ້ງບໍລິສັດຈຳກັດ
- ຈົດທະບຽນຫນັງສືບະຫລິຄົນຫ໌ສົນທິ 500 - 25, 000 ບາດ
- ຈົດທະບຽນຈັດຕັ້ງບໍລິສັດຈຳກັດ 5,
000 - 250, 000 ບາດ
ພາສີເງີນໄດ້
ບຸກຄົນທຳດ [າ]
ຕ້ອງຍື່ນຂໍເປັນຜູ້ມີບັດລະປະຈຳຕົວຜູ້ເສຍພາສີອາກອນຕໍ່
ສັນພາກອນພື້ນທີ່ ທີ່ຕັ້ງຂອງສະຖານປະກອບການ
·
ຕ້ອງຍື່ນແບບສະແດງລາຍການຊຳລະພາສີ ເງີນໄດ້ບຸກຄົນທຳມະດາປະຈຳປີແລະຄຶ່ງປີ
(ພ. ງ. ດ.90
ແລະ 94)
·
ຫາກມີລາຍໄດ້ເກີນ
1, 200, 000 ຕໍ່ປີ
ຕ້ອງຍື່ນຊຳລະພາສີມູນຄ່າເພີ່ມຕາມແບບ ພ. ພ. 30
ນິຕິບຸກຄລ
ຕ້ອງຍື່ນຂໍເປັນຜູ້ມີບັດລະປະຈຳຕົວຜູ້ເສຍພາສີອາກອນຕໍ່
ສັນພາກອນພື້ນທີ່ ທີ່ຕັ້ງຂອງສະຖານປະກອບການ
·
ຕ້ອງຍື່ນພາສີເງີນໄດ້ນິຕິບຸກຄົນ
ປະຈຳປີ ແລະ ຄຶ່ງປີ (ພ. ງ. ດ.50 ແລະ 51)
·
ຫາກມີລາຍໄດ້ເກີນ
1, 200, 000 ຕໍ່ປີ
ຕ້ອງຍື່ນຊຳລະພາສີມູນຄ່າເພີ່ມຕາມແບບ ພ. ພ. 30
ພາສີປ້າຍ
ຜູ້ປະກອບທຸລະກິດທີ່ຕິດຕັ້ງທາໃໝ່ ຫລືສະແດງທາໃໝ່
ຈະຕ້ອງຊຳລະພາສີທາຕໍ່ເຈົ້າພະນັກງານ ພາຍໃນ 15 ມື້
ແລະຈະຕ້ອງຍື່ນຊຳລະພາສີທາທຸກປີທີ່ຍັງຕິດຕັ້ງທາ
ສະຖານທີ່ຂໍອະນຸຍາດ
ກຸງເທບ ຯ ຍື່ນຂໍ ນ
ສຳນັກງານເຂດ ທີ່ທານັ້ນຕິດຕັ້ງຢູ່
ຕ່າງຈັງຫະຫວະ [ັ]ດ ຍື່ນຂໍ ນ ສຳນັກງານເທດບານ ຫລືສຸຂາພິບານ ຫລື
ອົງຄ໌ການບໍລິຫານສ່ວນຕາແສງ ຊຶ່ງເບິ່ງ-ແຍງພື້ນທີ່ທີ່ທານັ້ນຕິດຕັ້ງຢູ່
ກົດຫມາຍແລະລະບຽບສະເພາະທຸນກິຈ
ໃບອະນຸຍາດປະກອບກິດຈະການທີ່ເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ສຸກຂະພາບ
ທຸລະກິດລ້ານອາຫານ
ເປັນກິດຈະການທີ່ເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ສຸກຂະພາບຕາມກົດຫມາຍວ່າດ້ວຍການສາທາລະນະສຸກ
ຕ້ອງຂໍອະນຸຍາດປະກອບກິດຈະການກ່ອນດຳເນີນການ
ສະຖານທີ່ຂໍອະນຸຍາດ
ກຸງເທບ ຯ ຍື່ນຂໍ ນ
ສຳນັກງານເຂດທີ່ຕັ້ງສະຖານປະກອບການ
ຕ່າງຈັງຫະຫວະ [ັ]ດ ຍື່ນຂໍ ນ ສຳນັກງານເທດບານ ຫລື
ສຳນັກງານສຸຂາພິບານ ຫລື ອົງຄ໌ການບໍລິຫານສ່ວນຕາແສງ
ຊຶ່ງເບິ່ງ-ແຍງເຂດພື້ນທີ່ທີ່ຕັ້ງສະຖານປະກອບການ
ຄ່າທຳນຽມ
ບໍ່ເກີນ 10, 000 ບາດ
ການປິດທາສະແດງລາຄາຄ່າບະຫລິກາລ
ຄະນະກຳມະການກາງວ່າດ້ວຍລາຄາສິນຄ້າແລະບໍລິການ
ກະຊວງພານິດຍ໌
ໄດ້ອອກປະກາດກຳນົດໃຫ້ຜູ້ຈຳໜ່າຍປີກອາຫານແລະເຄື່ອງດື່ມ
ຕ້ອງປິດທາສະແດງລາຄາຄ່າບໍລິການໃຫ້ເຫັນຊັດເຈນໃນທີ່ເປີດເຜີຍ ນ
ສະຖານທີ່ຈຳໜ່າຍ
ການຝ່າຝືນມີໂທດປັບບໍ່ເກີນ 10, 000 ບາດ
ໃບອະນຸຍາດຈຳໜ່າຍ ສຸລາ ແລະຢາສູບ
ຜູ້ຈຳໜ່າຍສຸລາ ແລະຫລື ຢາສູບ
ຕ້ອງເປັນຜູ້ໄດ້ຮັບອະນຸຍາດໃຫ້ຈຳໜ່າຍ
ສະຖານທີ່ຂໍອະນຸຍາດ
ກຸງເທບ ຯ ຍື່ນຂໍ ນ
ກົມສັບສາມິດ ກະຊວງການຄັງ
ຕ່າງແຂວງ ຍື່ນຂໍ ນ
ສຳນັກງານສັບສາມິດອຳເພີ/ກິ່ງອຳເພີ
ທີ່ສະຖານປະກອບການຕັ້ງຢູ່ຄ່າທຳນຽມ
ສຸລາ ສະບັບລະ
110 - 1, 650
ບາດ /ປີ
ຢາສູບ ສະບັບລະ
20 ບາດ/ປີ
ນອກຈາກນີ້ຍັງມີກົດແລະລະບຽບດ້ານສາທາລະນະສຸກ ສິ່ງແວດລ້ອມ
ສະຫວັດດິການແລະການຄຸ້ມຄອງແຮງງານ
ທີ່ຕ້ອງຖືປະຕິບັດ
ລາຍລະອຽດການລົງທຸນ
ຄ່າໃຊ້ຈ່າຍສຳລັບການລົງທຸນເລີ່ມຕົ້ນ
ຈະແຕກຕ່າງກັນຕາມຂະໜາດແລະລັກສະນະຂອງກິດຈະການຈາກຂໍ້ມູນເສລີ່ຍຂອງການສຳລວດການລົງທຸນເລີ່ມຕົ້ນຂອງຜູ້ປະກອບທຸລະກິດ
ຈຳແນກເປັນ
·
ຕົກແຕ່ງອາຄານ ເຟີນິເຈີແລະເຄື່ອງໃຊ້ສຳນັກງານ ອັດຕາສ່ວນຮ້ອຍລະ 14
·
ເຄື່ອງມືແລະອຸປະກອນໃນທຸລະກິດພັດຕາຄານແລະລ້ານອາຫານ
ອັດຕາສ່ວນຮ້ອຍລະ 10 ປະກອບດ້ວຍ ຕູ້ເຢັນ
ຕູ້ແຊ່ ເຕົາແກສ໌ ກະທະ ໝໍ້ ຈານ ຊ້ອນ ຊ່ອມ ແກ້ວ ແລະເຄື່ອງຄົວຕ່າງ ໆ
·
ເງີນທຸນໝຸນວຽນ ອັດຕາສ່ວນຮ້ອຍລະ 76 ສ່ວນໃຫຍ່ເປັນຄ່າໃຊ້ຈ່າຍໃນການຊື້ວັດດຸສຳລັບບໍລິການລູກຄ້າ
ເງີນເດືອນົບນັກງານ ຄ່ານ້ຳປະປາ ໄຟຟ້າ ເປັນຕົ້ນ
ອັດຕາຜົນຕອບແທນທາງການເງີນ
ອັດຕາຜົນຕອບແທນທາງການເງີນຂອງທຸລະກິດພັດຕາຄານ/ລ້ານອາຫານຈະແຕກຕ່າງກັນຂຶ້ນຢູ່ກັບປັດໄຈຕ່າງ ໆ ເຊັ່ນ ຂະໜາດຂອງກິດຈະການ ເຮັດເລທີ່ຕັ້ງ
ແລະຄວາມສາມາດໃນການບໍລິຫານທຸລະກິດ ເປັນຕົ້ນ ຈາກການສຳລວດພົບວ່າ
ອັດຕາກຳໄລສຸດທິຕ່ອຍອົດລາຍຮັບຈະປະມານຮ້ອຍລະ 15.17 ກຳໄລສຸດທິຕໍ່ເງີນລົງທຸນປະມານ ຮ້ອຍລະ 39.22 ຕໍ່ປີ ໂດຍມີລະຍະເວລາຄືນທຸນປະມານ 1.8 ປີ
ການຕັ້ງລາຄາແລະໂຄງສ້າງລາຄາທີ່ເປັນທັນມ
ປັດໄຈການຕັ້ງລາຄາ
ປະກອບດ້ວຍ
·
ຕົ້ນທຸນ
·
ເຮັດເລທີ່ຕັ້ງ
·
ຄ່າບໍລິການຂອງພັດຕາຄານແລະລ້ານອາຫານໃນລະດັບດຽວກັນໃນທໍ້ງົດລາດ
ໂຄງສ້າງລາຄາ
ຄິດໄລ່ໂດຍ ຕົ້ນທຸນ ບວກກັບ ກຳໄລທີ່ຕ້ອງການ
ຕົ້ນທຸນປະກອບດ້ວຍ
·
ຕົ້ນທຸນປັ່ນປ່ວນ
ເຊັ່ນ ວັດຖຸດິບທີ່ໃຊ້ເຮັດອາຫານ ເຊັ່ນ ເນື້ອສັດ ຜັກຕ່າງ ໆ ເປັນຕົ້ນ
·
ຕົ້ນທຸນຄົງທີ່ຈັດສັນ
ເຊັ່ນ ຄ່າເຊົ່າ ເງີນເດືອນົບນັກງານ ຄ່ານ້ຳປະປາ ຄ່າໄຟຟ້າ
ແລະຄ່າເສື່ອມລາຄາສິ່ງປູກສ້າງ ເຄື່ອງມືອຸປະກອນ
ກາຮົບລິຫາລ/ການຈັດກາລ
ໂຄງສ້າງອົງຄ໌ກອນ
ປະກອບດ້ວຍງານຫລັກດັ່ງນີ້
1)
ດ້ານການບໍລິຫານ
ຮັບຜິດຊອບດ້ານການເງີນ ບັນຊີ ຈັດຊື້ ບຸກຄົນ ທຸນການ
ເບິ່ງ-ແຍງຄວາມສະອາດຂອງລ້ານ ຕ້ອນຮັບລູກຄ້າ ແລະບໍລິຫານງານທົ່ວໄປ
2)
ດ້ານການປຸງອາຫານ
ມີຫນ້າທີ່ຕຽມວັດຖຸດິບ ປຸງອາຫານສຳເລັດ ຫລືປຸງອາຫານຕາມທີ່ລູກຄ້າສັ່ງ
ລວມເຖິງການດູແລຮັກສາຄວາມສະອາດ ເຄື່ອງມືແລະອຸປະກອນໃນການປຸງອາຫານ ເຊັ່ນ
ຈານ ຊາມ ຊ້ອນ ຊ້ອນສ້ອມ ມີດ ແລະເຄື່ອງມືອຸປະກອນໃນຄົວ ເພື່ອໃຫ້ສະອາດ
ແລະພ້ອມສຳລັບການໃຊ້ງານ
ລວມເຖິງການດູແລຮັກສາຄວາມສະອາດໃນສ່ວນທີ່ໃຊ້ບໍລິການລູກຄ້າ ເຊັ່ນ ຈານ
ຊາມ ຊ້ອນ ຊ່ອມ ລວມເຖິງເຄື່ອງປຸງລົດອາຫານ
3)
ດ້ານການໃຫ້ບໍລິການລູກຄ້າ
ມີຫນ້າທີ່ຄວາມຮັບຜິດຊອບໃນການຕ້ອນຮັບລູກຄ້າ
ຮັບຄຳສັ່ງລາຍການອາຫານແລະເຄື່ອງດື່ມ [ເ] ສິລ໌ຟະອາຫານ ເກັບເງີນ
ແລະອຳນວຍຄວາມສະດວກອື່ນ ໆແກ່ລູກ
ພະນັກງານແລະການອົບຮົມພະນັກງານ
ພະນັກງານ
1.
ໂດຍປົກກະຕິພັດຕາຄານ/ລ້ານອາຫານຈະມີບນັກງານປະຈຳຈຳນວນໜຶ່ງເພື່ອເຮັດວຽກດ້ານຕ່າງ ໆ
ເຊັ່ນ ການຈັດຊື້ອາຫານສົດແລະອາຫານແຫ້ງ ການປຸງອາຫານ ເຮັດຄວາມສະອາດ
ແລະບໍລິການລູກຄ້າ ເປັນຕົ້ນ ຈຳນວນຈະແຕກຕ່າງກັນຕາມແຕ່ຂະໜາດຂອງທຸລະກິດ
ຊຶ່ງຈາກການສຳລວດພົບວ່າ ສ່ວນໃຫຍ່ຈະຈ້າງົບນັກງານປະຈຳ
2.
ຜູ້ປະກອບກິດຈະການສ່ວນໃຫຍ່ຈະບໍ່ຈຳກັດເພດຂໍງົບນັກງານ
3.
ຜູ້ປະກອບກິດຈະການສ່ວນໃຫຍ່ຈະບໍ່ຈຳກັດວຸທິການສຶກສາແລະປະສົບການ
ການອົບຮົມພະນັກງານ
ໂດຍປົກກະຕິຈະບໍ່ມີການຝຶກອົບຮົມພະນັກງານ
ແຕ່ຈະເນັ້ນການຝຶກອົບຮົມດ້ານການໃຫ້ບໍລິການ ເລືອກບຸຄາກອນທີ່ມີ ບຸກຄະລິກກະພາບທີ່ດີ
ແລະມີໃຈຮັກດ້ານບໍລິການ
ວິເຄາະຂໍ້ດີ ຂໍ້ດ້ອຍ ໂອກາດ
ແລະອຸບສັນຄ
ຂໍ້ດີແລະຂໍ້ດ້ອຍ
ຂໍ້ດີ
1.
ເປັນທຸລະກິດທີ່ບໍ່ຊັບຊ້ອນ
ເນັ້ນໃນດ້ານຄວາມຮູ້ຫລືປະສົບການ
2.
ໃຊ້ເງີນລົງທຸນບໍ່ສູງ
ໃຫ້ຜົນຕອບແທນດີ++
3.
ແຮງງານອື່ນ ໆ (ຍົກເວັ້ນແມ່ຄົວ) ຫາໄດ້ງ່າຍ
ຂໍ້ດ້ອຍ
1.
ແມ່ຄົວຝີມືດີຫາຍາກ
ເຂົ້າອອກເລື້ອຍ
2.
ຕ້ອງການເຮັດເລທີ່ຕັ້ງທີ່ດີ
ຊຶ່ງຫາຍາກ ແລະຄ່າເຊົ່າສູງ
ໂອກາດແລະອຸປະສັກ
ໂອກາດ
1.
ຄົນໄທນິຍມົບລິໂພກນອກເຮືອນຫລາຍຂຶ້ນ
ແລະນິຍົມຊື້ອາຫານຈາກພາຍນອກມາບລິໂພກໃນເຮືອນ ແທນການປຸງອາຫານເອງ
2.
ຄົນໄທຕື່ນຕົວໃນດ້ານສຸກຂະພາບຫລາຍຂຶ້ນ
ເຮັດໃຫ້ເລືອກົບລິໂພກອາຫານທີ່ສະອາດຖືກສຸກລັກສະນະ
ຈຶ່ງເປັນໂອກາດສຳລັບລ້ານອາຫານທີ່ຖືກສຸກລັກສະນະ
3.
ລ້ານອາຫານມີຫລາກຫລາຍປະເພດ
ສາມາດເລືອກປະເພດທີ່ຖະຫນັດ ຫລືປະເພດທີ່ຍັງບໍ່ມີ ໃນຍ່ານທີ່ຕ້ອງການເປີດລ້ານອາຫານ
4.
ມີເຮັດເລທີ່ຕັ້ງລ້ານແລະມີອາຄານສິ່ງປູກສ້າງອີກຈຳນວນຫລາຍທີ່ສາມາດເຊົ່າມາດຳເນີນທຸລະກິດພັດຕາຄານ/ລ້ານອາຫານ
5.
ມີແຫລ່ງໃຫ້ຮຽນຮູ້ດ້ານການປຸງອາຫານຈຳນວນຫລາຍ
ອຸປະສັກ
1.
ມີຜູ້ປະກອບທຸລະກິດລ້ານອາຫານຈຳນວນຫລາຍ
ການແຂ່ງຂັນສູງ
2.
ຕົ້ນທຸນຄ່າວັດດຸໃນການປຸງອາຫານສູງຂຶ້ນ
ຂໍ້ສະເໜີແນະ
ດ້ານການບໍລິຫານຈັດການ
1.
ຕ້ອງມີຄວາມຮູ້ພື້ນຖານໃນທຸລະກິດໃຫ້ບໍລິການຂອງຕົນເອງ
ແລະຕິດຕາມຄວາມປ່ຽນແປງຕະຫລອດເວລາ
2.
ຕ້ອງມີຄວາມເປັນຜູ້ນຳແລະພື້ນຖານຄວາມຮູ້ດ້ານການບໍລິຫານຈັດການ
3.
ສົ່ງເສີມແລະໃຫ້ໂອກາສົບນັກງານເຂົ້າມາມີສ່ວນຮ່ວມໃນທຸລະກິດໃນລັກສະນະແບ່ງປັນຜົນປະໂຫຍດຈາກລາຍໄດ້
4.
ໃຫ້ຄວາມສຳຄັນກັບການສັນຫາແລະຝຶກອົບຮົມພັດທະນາບຸຄາກອນ
5.
ໃຫ້ຜົນຕອບແທນແລະສິ່ງຈູງໃຈທີ່ເໝາະສົມເພື່ອໃຫ້ແຮງກະຕຸ້ນໃນການປະຕິບັດງານຂໍງົບນັກງານ
6.
ໃຫ້ພະນັກງານມີສ່ວນຮ່ວມໃນການບໍລິຫານຫລືສະເໜີຄວາມຄິດເຫັນ
ມີຄວາມຮັກແລະພັກດີຕໍ່ອົງຄ໌ກອນ
7.
ດຳເນີນການໃຫ້ຖືກຕ້ອງຕໍ່ກົດຫມາຍແລະລະບຽບຂໍ້ບັງຄັບ
8.
ຈັດເຮັດແຜນທຸລະກິດທີ່ເໝາະສົມ
ທັງພາຍໃນແລະພາຍນອກອົງຄ໌ກອນ
9.
ຕ້ອງໃຫ້ຄວາມສຳຄັນແລະເວລາກັບການບໍລິຫານຢ່າງໃກ້ຊິດ
ດ້ານການຕະຫລາດ
ການບໍລິການແລະສະຖານທີ່ໃຫ້ບໍລິການ
ການບໍລິການ
1. ໃຫ້ບໍລິການທີ່ດີແລະເປັນກັນເອງກັບຜູ້ມາໃຊ້ບໍລິການ
2. ສ້າງຕາຫລືເຄື່ອງໝາຍເພື່ອໃຫ້ລູກຄ້າລະເລິກເຖິງແລະຈົດຈຳໄດ້ງ່າຍ
3. ສ້າງມາດຕະຖານດ້ານການໃຫ້ບໍລິການແລະອັດຕາຄ່າບໍລິການ
4. ໃຫ້ບໍລິການທີ່ວ່ອງໄວແກ່ຜູ້ມາໃຊ້ບໍລິການ
5. ສະເໜີບໍລິການຮູບແບບອາຫານໃໝ່ ໆທີ່ສາມາດຕອບສະຫນອງຄວາມຕ້ອງການຂອງຜູ້ໃຊ້ບໍລິການໄດ້ດີຂຶ້ນ
6. ສະເໜີຮູບແບບບໍລິການໃໝ່ ໆ ເຊັ່ນ ການສົ່ງອາຫານເຖິງເຮືອນແລະສຳນັກງານ
ເປັນຕົ້ນ
ສະຖານທີ່ໃຫ້ບໍລິການ
1. ໃຊ້ເຄື່ອງມືອຸປະກອນທີ່ທັນສະໄໝ, ສະອາດ ແລະຢູ່ໃນສະພາບພ້ອມໃຊ້ງານ
2. ເລືອກເຮັດເລທີ່ຕັ້ງໃຫ້ເໝາະສົມ
ສະດວກຕໍ່ການຕິດຕໍ່ ເດິນທາງສະດວກ
ການສົ່ງເສີມການຂາຍ
1. ເຮັດທາໂຄດນາໜ້າສະຖານບໍລິການໃຫ້ສະດຸດຕາ
2. ລົງໂຄດນາໃນສື່ທີ່ສາມາດເຂົ້າເຖິງກຸ່ມລູກຄ້າເປົ້າໝາຍດ້ວຍຕົ້ນທຸນທີ່ຕ່ຳ
3. ເຮັດໂບວ໌ຊົວ
ແຜ່ນພັບ ແນະນຳບໍລິການ ແຈກແກ່ກຸ່ມເປົ້າໝາຍ
ດ້ານບັນຊີແລະການເງີນ
1.
ບໍ່ສ້າງພາລະຄ່າໃຊ້ຈ່າຍປະຈຳຫລາຍເກີນໄປ
2.
ມີໂຄງສ້າງເງີນລົງທຸນທີ່ເໝາະສົມ
ບໍ່ກໍ່ພາລະໜີ້ຫລາຍເກີນໄປ
3.
ບໍລິຫານການເງີນຢ່າງເໝາະສົມໃຫ້ທຸລະກິດມີສະພາບຄ່ອງທາງການເງີນສູງ
4.
ນຳກຳໄລຈາກການດຳເນີນງານເປັນເງີນທຸນສຳຮອງຫລືສຳລັບການຂະຫຍາຍທຸລະກິດ
5.
ແຍກບັນຊີລະຫວ່າງທຸລະກິດແລະສ່ວນຕົວ
6.
ຄວນຈັດເຮັດງົບການເງີນໃຫ້ຖືກຕ້ອງ
7.
ນຳລະບົບຄອມພິວເຕີແລະໂປແກມສຳເລັດຮູບທາງບັນຊີມາຊ່ວຍເພື່ອເພີ່ມປະສິດທິພາບການ-ເຮັດ-ວຽກງານແລະລຸດຄ່າໃຊ້ຈ່າຍດ້ານແຮງງານ
ຂໍລາຍລະອຽດຂໍ້ມູນຜ່ານເຄື່ອງໂຊສານ
ຫລືຕິດຕໍ່ສຳນັກສົ່ງເສີມແລະພັດທະນາທຸລະກິດ
ໂຊ 0-2547-5954-5 ໂຊສານ
0-2547-5954
ຕົວຢ່າງ
ລາຍລະອຽດເງີນລົງທຸນທຸລະກິດພັດຕາຄານ/ລ້ານອາຫາລ
ລາຍກາລ ຈຳນວນເງີນ (ບາດ)
ຄ່າຕົກແຕ່ງອາຄານສຳນັກງານ 360, 000
ເຟີນິເຈີແລະເຄື່ອງໃຊ້ສຳນັກງານ
- ໂຕະ /
ເກົ້າອີ້ເຮັດງານ 4, 200
- ຕູ້ເກັບພາດນ [ະ] 3, 400
- ເຄື່ອງປັບອາກາສ 76, 000
- ເຄື່ອງເສຍງ 19, 000
- ຕູ້ [ເ] ຍະ [ັ]ນ 21, 000
- ເຄື່ອງຄອມພິວເຕີ ແລະເຄື່ອງພິມ 9, 400
- ເຄື່ອງໂຊສັບທະ [໌] 7, 400
- ເຄື່ອງຄິດເລຂ 1, 000
- ເຟີນິເຈີອື່ນໆ 16, 000
ລະວມ 517, 400
ຄ່າເຄື່ອງມືອຸປະກອນສຳລັບການໃຫ້ບະຫລິກາລ
- ເຄົາລ໌ເຕີລະ [໌] 22, 000
- ເຄື່ອງມືອຸປະກອນເຮັດຄະລະ
[ັ]ວ 38, 000
- ໂຕະອາຫານ/ເກົ້າອີ້ 38, 000
- ອຸປະກອນເທິງໂຕະອາຫາລ 18, 000
- ອື່ນໆ 1, 000
ລະວມ 117, 000
ເງີນທຸນໝຸນເວຍນ 500, 000
ລວມເງີນລົງທຸນທັງຫົມດ 1, 134, 400
ທີ່ມາ
ປະມານການຈາກການສຳພາດຜູ້ປະກອບກິດຈະການຈຳນວນ 10 ລາຍ ໃນຊະ [່] ວງ
ເດືອນທັນວາ ພ. ສ.2543-ມະກາກມ ພ. ສ.2544
ແລະປັບລາຍການລົງທຸນຊຶ່ງ
ຜູ້ປະກອບກິດຈະການສ່ວນໃຫຍ່ບໍ່ໄດ້ລົງທຸນແລະມີຄວາມຈຳເປັນຕ່ຳອໍກ
ຕົວຢ່າງ ລາຍລະອຽດລາຍຮັບ-ລາຍຈ່າຍ
ຂອງທຸລະກິດພັດຕາຄານ/ລ້ານອາຫາລ
ລາຍກາລ ຈຳນວນເງີນ (ບາດ)
ລາຍ [ໄ]ດະ [້] 2, 724, 000
ລາຍຈ່າຍ
- ເງີນເດືອນົບນັກງານ 336, 000
- ຄ່າເຊົ່າສະຖານທີ່ 223, 200
- ຄ່າອາຫານສົດ/ແຫ້ງ 582, 054
- ຄ່າເຄື່ອງດະ [ື]
[່]ມ 632, 400
- ຄ່ານ້ຳມະ [ັ]ນ 4, 800
- ຄ່າຂົນສະ [່]ງ 25, 500
- ຄ່ານ້ຳປະປ [າ] 18, 216
- ຄ່າໄຟຟະ [້] [າ] 76, 440
- ຄ່າໂຊສັບທະ [໌] 8, 520
- ຄ່າໃຊ້ຈ່າຍເບັດເຕລະ
[ັ]ດ 26, 028
- ຄ່າປະກັນພະ [ັ]ຍ 5, 388
- ຄ່າພາສີຕ່າງ ໆ 10, 606
- ຄ່າເຮັດບັນຊີ 6, 800
- ຄ່າເສື່ອມລາຄາແລະຄ່າໃຊ້ຈ່າຍຕັດຈ່າຍ 177, 807
ລະວມ 2, 133, 759
ກຳໄລກ່ອນຫັກພາສີເງີນ
[ໄ]ດະ [້] 590, 241
ຫະ [ັ]ກ ພາສີເງີນໄດ້ (30%) 177, 072
ກຳໄລ (ຂາດທຸນ) ສຸດທິ 413, 169
ທີ່ມາ
ຄ່າເສລີ່ຍຈາກຜົນປະກອບກິດຈະການປີ ພ. ສ.2543 ຂອງຜູ້ປະກອບກິດຈະການຈຳນວນ 10 ລາຍ
ຕົວຢ່າງ
ການຄິດໄລ່ລາຄາ
ຜູ້ປະກອບກິດຈະການທຸລະກິດພັດຕາຄານ/ລ້ານອາຫານລາຍໜຶ່ງລົງທຸນເຊົ່າອາຄານພານິດຍ໌ 3 ຊັ້ນ 1
ຄູຫາ ອາຍຸສັນຍາເຊົ່າ 1 ປີ ຄ່າເຊົ່າເດືອນລະ 8, 000 ບາດ ມີລູກຈ້າງ 2 ຄົນ ແລະມີລາຍລະອຽດຕ່າງ ໆ ດັ່ງນີ້
1. ຕົ້ນທຸນຄົງທີ່
1.1 ຕົ້ນທຸນຄົງທີ່ທີ່ເປັນຕົວເງີນ
(ຕໍ່ປີ)
(1) ຄ່າເຊົ່າອາຄາລ = 96, 000 ບາທ
(2) ເງີນເດືອນລູກຈ້າງ = 48, 000 ບາທ
(3) ຄ່າອາຫານແລະເຄື່ອງປຸງ = 124, 800 ບາທ
(4) ຄ່າຂົນສະ [່]ງ = 36, 000 ບາທ
(5) ຄ່າໄຟຟະ [້] [າ]
= 12, 000 ບາທ
(6) ຄ່ານ້ຳປະປ [າ] = 6,000 ບາທ
ລະວມ =
322,800 ບາທ
1.2 1.2 ຕົ້ນທຸນຄົງທີ່ທີ່ບໍ່ເປັນຕົວ [ເ] ງິນ
(1)
ຄ່າຕົກແຕ່ງພາຍໃນ 10, 000 ບາດ
ຄິດຄ່າເສື່ອມລາຄາຮ້ອຍລະ 20 = 2, 000 ບາທ
(2)
ຄ່າເຟີນິເຈີແລະເຄື່ອງໃຊ້ສຳນັກງານ 20, 000 ບາທ
ຄິດຄ່າເສື່ອມລາຄາຮ້ອຍລະ 20 =
4, 000 ບາທ
(3) ຄ່າເຄື່ອງມືອຸປະກອນ 30, 000 ບາດ
ຄິດຄ່າເສື່ອມລາຄາຮ້ອຍລະ 20 = 6,000 ບາທ
ລະວມ = 12,000 ບາທ
ລວມຕົ້ນທຸນຄົງທີ່ທັງໝົດຕໍ່ປີ = 334,800 ບາທ
2.
ປະມານການຍອດຂາຍຕໍ່ຈານຕໍ່ປີ
2.1 ໃນເວລາ 1 ມື້ ສາມາດຈຳໜ່າຍອາຫານ [ໄ]ດະ [້] = 120 ຈານ
2.2 ໃນເວລາ 360 ມື້ ສາມາດຈຳໜ່າຍອາຫານໄດ້ 360x120 =
43,200 ຈານ
2.3 ປະມານການຍອດຂາຍຮ້ອຍລະ 80 ຕໍ່ປີ = 34,560 ຈານ
3. ຕົ້ນທຸນຄົງທີ່ຈັດສັນຕໍ່ຈານ = 334,800 = 9.69 ບາທ
34,560
4. ຕົ້ນທຸນປັ່ນປ່ວນຕໍ່ຈານ
4.1 ຄ່າອາຫານສດ = 8.00 ບາທ
4.2 ຄ່າແກ໊ສ = 2.00 ບາທ
ລະວມ = 10.00 ບາທ
5. ຕົ້ນທຸນທັງໝົດຕໍ່ຈານ =
10.00 + 9.69 = 19.69 ບາທ
6. ຜູ້ປະກອບກິດຈະການຕ້ອງການກຳໄລຮ້ອຍລະ 40
ຂອງຕົ້ນທຸນທັງໝົດ = 7.88 ບາດ
7. ຜູ້ປະກອບກິດການຕັ້ງລາຄາຂາຍຕໍ່ຈານ = 19.69 + 7.88 = 27.57 ບາທ
= 30 ບາທ
No comments:
Post a Comment